Hvordan fungerer 5G - få svar på alle spørgsmål

Få adgang til det bedste 5G-netværk i Danmark

5G-netværk er naturligvis tilgængeligt for Uni-tels kunder. Se, hvordan I kommer i gang
og få svar på alle jeres spørgsmål her på siden.

5G-netværket kræver flere master i hele landet.

Superkræfter til mobilen med 5G

For forbrugere betyder 5G i første omgang lynhurtigt mobilt internet. Måske føler mange sig tilfredse med 4G, men når man først har prøvet 5G, forstår man forskellen. Enhver fornemmelse af at bruge tid på up- og download forsvinder som dug for solen.

Nye apps og tjenester på vej

I løbet af kort tid dukker nye apps, tjenester og spil op, som udnytter netværkets potentiale på mobilen.

Sådan får I adgang til 5G-internet

Det lynhurtige netværk er i luften i Danmark, og Uni-tel tilbyder adgang med det samme. Adgangen gælder nye og gamle kunder hos Uni-tel, som har TDC-kort, 5G-klare mobiler og er inden for TDC’s 5G-dækningsområde.

5G er enkelt at komme i gang med

Nye kunder

Det er nemt at blive kunde hos Uni-tel. Tag første skridt til 5G og erhvervstelefoni i særklasse ved at udfylde vores kontaktformular >>

Eksisterende kunder

Hvis I allerede er kunder hos Uni-tel, får I 5G-adgang straks ved at kontakte kundeservice på 6910 2200 eller kundeservice@uni-tel.dk

5G-netværket får stor betydning for selvkørende biler.

Hurtigt 5G-netværk til bil og bolig​

5G forventes at få afgørende betydning for IoT, eller Internet of Things. Herunder intelligente boliger og selvkørende biler.

Ekstremt hurtig reaktionsevne

Et sigende eksempel handler om selvkørende biler. På 4G er forsinkelsen mellem afsendelse og modtagelse af information ned til 200 ms. Den falder helt ned til 1 ms, når 5G-nettet er fuldt indfaset. Det har afgørende betydning for sikkerheden og bilens reaktionsevne. Ser vi til sammenligning på den gennemsnitlige reaktionstid for menneskets syn, ligger den på 250 ms.

I praksis betyder det, at selvkørende biler med et udbygget netværk vil kunne reagere 250 gange hurtigere end et menneske.

Telefoner og hardware som er klar til 5G

  • iPhone 12 og nyere modeller
  • Samsung Galaxy S22 / S22+ / Ultra
  • Samsung Galaxy S21 / S21+ / Ultra
  • Samsung Galaxy S20 / S20+
  • Samsung Galaxy S20 Ultra
  • Samsung Galaxy Z Flip 5G
  • Samsung Galaxy Note 20
  • Samsung Galaxy Note 20 Ultra
  • Samsung Galaxy Fold 2
  • Samsung Galaxy S20 FE
  • Samsung Galaxy A32
  • Samsung Galaxy A22
  • Samsung Galaxy A51 5G (Denne model gælder ikke ved 700 MHz båndet)
  • Samsung Galaxy A52 / A52s
  • Sony Xperia 1 Mark II
  • Sony Xperia 5 II
  • Nokia 8.3
  • Huawei P40 / P40 Pro / P40 Lite
  • Motorola Edge
  • OnePlus 8, OnePlus 8 Pro, OnePlus 8 Nord & OnePlus 8T
  • Huawei Pro 2 Mobilt Bredbånd router
  • Zyxel NR2101 mobilt wi-fi
  • Samsung Galaxy TabS7+ tablet

Der kommer løbende nye modeller. Derfor henviser vi for en sikkerheds skyld til også at rådføre jer med jeres forhandler.

Ikke alle mobiler er klar til 5G-netværket

Ofte stillede spørgsmål om 5G-netværk

Hvad er 5G?

5G er femtegenerations mobilnetværk. Det er en ny trådløs standard, som kommer efter hhv. 1G-, 2G-, 3G- og 4G-netværkene.

5G er især kendetegnet ved stor båndbrede og korte svartider og er bl.a. designet til at kunne forbinde stort set alt og alle digitalt. Helt uden oplevelse af forsinkelse.

Hvad er forskellen på 4G og 5G?

> 1G og blev brugt i 80´erne til analoge samtaler.

> 2G introduceredes først i 90’erne til digitale samtaler.

> 3G blev brugt i de tidlige 0´ere og kunne overføre mobildata.

> 4G LTE kom i 10´erne og indvarslede for alvor det mobile bredbånds æra.

> 5G er på vej ind i Danmark i 2020 og byder på meget høje hastigheder og hidtil uset pålidelighed. Med den meget lave forsinkelse – latenstid – bliver ventetid på up- og download ubetydelig. Derfor forventes 5G at udvide det mobile økosystem til nye områder og påvirke mange brancher. Herunder fx transport, sundhedsydelser, bolig, landbrug, logistik og meget andet.

Hvordan er dækningen på 5G-netværket?

Helt generelt gælder det, at jo lavere frekvensbånd, des bedre dækning. Med 5G får man en helt fænomenal båndbredde, men det betyder samtidigt, at operatørerne er nødt til at etablere mange nye master for at give samme dækning.

Heldigvis har udrulningen været i gang længe, så når der åbnes for brugen, vil alle de større byer i Danmark allerede have god 5G dækning.

Er stråling fra 5G-netværk farligt?

Sundhedsstyrelsen vurderer ikke, at 5G-netværket medfører øgede sundhedsrisici. De henviser bl.a. til målinger, som viser, at den samlede stråling fra wifi, mobiltelefoner og andet, som i dag udsender såkaldt ikke-ioniserende stråling, er svag og langt under grænseværdierne for, hvad der er sundhedsskadeligt.

Læs mere om Sundhedsstyrelsen vurdering og anbefaling her >>

Hvor hurtigt er 5G?

Selvom hastigheden på 4G og 4G+ er på op til 300 megabit, giver 5G alligevel solidt baghjul til begge. Med imponerende 10-30 Gigabit er der tale om helt op til 100 gange så høj båndbredde.

I praksis vil man dog næppe opleve helt så høje hastigheder. Under alle omstændigheder ikke før, netværkene er fuldt udbyggede.

Er sikkerheden på plads?

5G byder på en lang række forbedringer i forhold til sikkerhed. Der kan fx etableres et lukket og isoleret netværk af enheder på protokol-niveau. Det bliver kaldt ”slicing” og kan bedst sammenlignes med muligheden for at lave virtuelle lokale netværk – eller VLAN – på et almindeligt ethernet-netværk.

Det er vigtigt at understrege, at der generelt er rigtig meget fokus på sikkerhed for 5G. Af indlysende årsager. 5G forventes at komme til at styre livsvigtige funktioner som transport og medicin. Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig den skade, der kan forvoldes, hvis en medicin-dispenser overtages af en ondsindet hacker, eller hvis en selvkørende bil får udskiftet sine sikkerhedsmekanismer.

Hvad betyder 5G for fremtiden

Udover høj båndbredde, byder 5G også på ekstremt lav forsinkelse. Man taler om ”latency” eller latenstid i netværket. I praksis er det en angivelse af, hvor lang tid, der går, fra telefonen sender en datapakke, til modtageren får den.

Hurtig svartid er kritisk i en lang række situationer, og derfor åbner 5G helt nye muligheder for, at mobile enheder som biler, droner eller robotter, kan kobles sammen trådløst.

Uanset, om det nu er en kirurg, der med millimeters præcision skal styre en skalpel på et hospital 100 kilometer væk, eller om det er en pakkerobot, der skal kunne analysere og sortere produkter, der drøner forbi på en fabriks samlebånd. 5G vil få en enorm påvirkning af udviklingen af teknologier som disse.